Neem contact met ons op
045-5751238
secretaris@vgse.eu

De rol die de VGSE heeft genomen op weg naar de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen en de huidige stand van zaken

December 2024

Jacques Slabbers geeft uitleg:

De rol die de VGSE heeft genomen op weg naar de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen en de huidige stand van zaken.

Per 1 juli 2023 is de pensioenwet gewijzigd en zijn we op weg naar een nieuwe pensioenregeling, die uiterlijk 1 januari 2028 ingevoerd moet zijn. De overgang van de oude naar de nieuwe regeling (transitie) is een veelomvattende en uiterst complexe operatie met gevolgen voor vele belanghebbenden: de sociale partners (werkgever Sabic en de vakbonden, die de actieve deelnemers vertegenwoordigen), de gepensioneerden (degenen met een uitkering van het pensioenfonds), de slapers (ex-medewerkers met een pensioenaanspraak bij het fonds), het pensioenfonds (SPF), de pensioenuitvoeringsorganisatie (DPS) en in- en externe toezichthouders.

Al deze geledingen vinden er wat van en mogen er wat van vinden. Echter niet al deze geledingen hebben dezelfde inbreng en rechten in het proces. Omdat pensioen een arbeidsvoorwaarde is zal het uiteindelijke transitieplan een overeenkomst zijn tussen Sabic en de vakorganisaties oftewel werkgever en vertegenwoordigers van de actieve leden.

Wij als gepensioneerden zitten dus zelf niet mee aan de onderhandelingstafel. Het recht dat ons in de pensioenwet wel is toegekend is het zogenaamde hoorrecht. Dit is vooral bedoeld als een mogelijkheid om te beïnvloeden en om onze wensen tijdig kenbaar te kunnen maken aan de sociale partners voordat zij tot definitieve besluitvorming overgaan. In het definitieve transitieplan zullen sociale partners moeten aangeven wat zij met die wensen hebben gedaan en wat daarvan de gevolgen zijn voor gepensioneerden.

Met dit schrijven willen we u graag informeren over de stand van zaken in het transitieproces zonder u te vermoeien met de vaak complexe inhoudelijke materie.

De VGSE heeft samen met de VGSIP (gepensioneerden van Sabic IP) de rol opgenomen om de gepensioneerden te vertegenwoordigen in het hoorrecht. Hiertoe is binnen de VGSE een pensioencommissie in het leven geroepen bestaande uit Henny Egberink, Jan van den Berg, Bert op het Eijnde en Jacques Slabbers. Hoewel de formele hoorrechtfase pas kon beginnen bij de overhandiging van een definitief concept-transitieplan hebben wij al in een zeer vroeg stadium actief contact gezocht met de sociale partners om onze rol als vertegenwoordigers van de gepensioneerden aan te geven en de bereidheid tot inbreng en meedenken te tonen. Gedurende het gehele proces hebben we ook contact met het pensioenfondsbestuur en onze vertegenwoordigers in het VerantwoordingsOrgaan van het pensioenfonds.

Stappen tot nu toe:

Oktober 2023: samen met VGSIP een position paper opgesteld en toegestuurd aan de sociale partners. Hierop hebben we geen schriftelijke inhoudelijke reactie ontvangen.

April 2024: informeel mondeling overleg gevoerd met sociale partners over de status van het transitieplan en wederom actief onze inbreng gegeven.

Eind mei 2024: 1e concept transitieplan ontvangen. Dit bleek zeer onvolledig te zijn.

 

Juli 2024: schriftelijke reactie op het 1e concept transitieplan gegeven. Ook hier hebben we geen schriftelijk inhoudelijk antwoord op ontvangen.

 

Medio september 2024: volgende concept transitieplan ontvangen van sociale partners

30 September: Informeel mondeling overleg met sociale partners over het laatste concept-transitieplan waarbij de mededeling wordt gedaan dat dit concept ook als definitief concept transitieplan moet worden beschouwd en daarmee start van het formele hoorrecht.

23 Oktober 2024: Transitieplan samen met VGSIP besproken met de voorzitter en de pensioenspecialist van de Koepel Gepensioneerden

7 November 2024: Formele reactie van de VG´s toegestuurd aan de sociale partners. Beide VG´s oordelen negatief over het voorliggende transitieplan omdat zij van oordeel zijn dat de belangen van de gepensioneerden op diverse onderdelen onvoldoende en in het totaal onevenwichtig zijn meegewogen.

Hoe verder:

Het concept transitieplan wordt voorgelegd aan de achterban van de vakbonden

Het transitieplan wordt vastgesteld door sociale partners en ondertekend door Sabic (namens sociale partners)

Het transitieplan wordt vóór 1-1-2025 (wettelijke verplichting) door Sabic toegestuurd aan SPF voor opdrachtaanvaarding

Advies- en instemming door SPF-organen (Raad van Toezicht en VerantwoordingsOrgaan)

Bij acceptatie door SPF stelt SPF een Implementatieplan op voor een gedegen overgang naar het nieuwe pensioenstelsel (transitie).

Het implementatieplan moet intern worden goedgekeurd door het VerantwoordingsOrgaan en de Raad van Toezicht van SPF en extern door de toezichthouders DNB (De Nederlands Bank) en AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Vooralsnog is de streefdatum voor afronding van de overgang naar het nieuwe stelsel gesteld op 1-1-2026. 

 

We hopen we u met bovenstaande een beeld te schetsen van het transitieproces en hoe de VGSE samen met de VGSIP u daarin vertegenwoordigt. Mocht u hier vragen over hebben neem dan contact op met iemand van het VGSE bestuur.

Wij houden u ook van de verdere ontwikkelingen op de hoogte.

 

Namens het bestuur van de VGSE,

Jacques Slabbers.

Share by: