Het Julianakanaal, een veelzijdig kanaal om van te houden

De toegenomen belangstelling voor het ontstaan van het Julianakanaal in Stein heeft het bestuur van de Stichting Erfgoed Stein (SES) doen besluiten om een naslagwerk hierover te ontwikkelen. Deze stichting bestaat in 2024 60 jaar.

Over de visie van de stichting is voorzitter Petra Claessen heel helder: “wij willen actieve ontmoetingen stimuleren en verbinden met mensen, met gemeenten en met eenieder die we kunnen enthousiasmeren voor ons werk.”


Petra Claessen en Jan Smeets in het Archeologisch Museum Stein waar je terecht kunt voor: 


-     rondleidingen waar je de historie van nu tot 6000 jaar              terug kunt ervaren

-     workshops pottenbakken waar schoolkinderen hun                  fantasie en creativiteit kwijt kunnen in hun zelfgemaakte          creaties

-     vergaderruimtes waar bedrijven uit de regio gebruik                   kunnen maken van deze inspirerende omgeving met alle         mogelijke faciliteiten

-     diverse presentaties en lezingen

Ook kun je lid worden van de “Vrienden van SES”                      waarmee je het goede werk van deze stichting steunt en          2x per jaar gratis toegang tot het museum hebt.

Ook kun je lid worden van de “Vrienden van SES” waarmee je het goede werk van deze stichting steunt en 2x per jaar gratis toegang tot het museum hebt.

Bedrijven en organisaties kunnen SES steunen door een partnership aan te gaan; meer informatie hierover is te verkrijgen via www.stichtingerfgoedstein.nl

 

Naast het Archeologisch Museum Stein, zijn er binnen de SES twee secties actief, Heemkunde en Archeologie, die door onderhoud aan het Kloosterkerkhof in het Kasteelpark, bijdragen aan behoud en beheer van deze historische schatten.

 

Jan Smeets (auteur) en Chrétien Peters (editor) hebben vanuit de sectie Heemkunde, de handen ineen geslagen om een naslagwerk te maken over het Julianakanaal, waar in 1925 met de aanleg is begonnen.

Een gesprek met Jan Smeets (ook bekend als Jan Kanaal😊) over zijn boek “Het Julianakanaal in de gemeente Stein” maakt dat je het boek helemaal wil lezen en alle foto’s en feiten tot je wil nemen.

 

Het boek is een zeer interessant en belangrijk naslagwerk geworden, waar Jan 10 jaar met veel enthousiasme en een engelengeduld aan heeft gewerkt. Gedurende zijn zoektocht naar feiten, tekeningen en foto’s was Jan kind aan huis bij alle mogelijke instanties, gemeenten en bedrijven om de archieven daar uit te pluizen.

In het boek beschrijft hij gedetailleerd de archeologische vondsten die tijdens de aanleg zijn gedaan, de gevolgen voor mensen wiens huizen moesten wijken voor de aanleg van het kanaal, de nieuwe infrastructuur (bruggen en wegen) die werd aangelegd om dorpen weer bereikbaar te maken en ga zo maar door.

Ook voor bedrijven in de regio zoals Chemelot en L’Ortye had en heeft het Julianakanaal en de grote binnenhaven een belangrijke logistieke functie.

 

Iedere inwoner van onze prachtige regio zou dit boek moeten lezen. Voor de ouderen onder ons zal het lezen een feest van herkenning zijn en voor de jongeren levert het een interessante blik naar verleden en toekomst op.

Met andere woorden: dit boek is een absolute aanrader om aan te schaffen.

De opbrengsten van de verkoop van het boek gaan overigens volledig naar de Stichting Erfgoed Stein. Via deze link kun je het boek bestellen. https://stichtingerfgoedstein.nl/boekbestelling

 

Jan Smeets is graag bereid om een presentatie over zijn boek en over beheer en instandhouding van het waterbouwkundig huzarenstuk dat “Julianakanaal” heet, te geven.

 

Voor meer informatie kun je terecht bij:

Archeologisch Museum Stein

Hoppenkampstraat 14a

6171 VP Stein

046-4338919

www.stichtingerfgoedstein.nl

Jan Smeets en Marleen Ritzen-Groen

Verslag: Marleen Ritzen-Groen

Share by: