Nieuwsbrief april 2021
Beste VGSE-vrienden,
De tijd gaat snel (voor gepensioneerden). Eigenlijk zijn er al 14 maanden geen activiteiten, en toch komen we tijd tekort, tenminste bij velen van ons. Sommigen hebben een klus opgepakt, anderen de zolder opgeruimd en weer anderen vonden het belangrijk toch maar een van die ongelezen boeken te bekijken. We werden die gehele periode niet afgeleid door sportclubs, zangverenigingen, VGSE-evenementen, vergaderingen en ook niet door bezoek van en aan de buren, de neven en nichten en de biljartvrienden.
Maar we moeten wel NU gebruik maken in deze lock-down-periode van puzzels, sudoko's en Netflix-series. Want er komt een einde aan dit zorgeloze bestaan. Binnenkort moeten we weer op vakantie, naar het restaurant of naar het voetbalstadion of naar een VGSE-evenement.....
Dat "binnenkort" is uiteraard afhankelijk van minister De Jonge, van de voorraad vaccin, van de Gezondheidsraad, van het RIVM, van het OMT en vooral van onze leeftijd. Bij de VGSE zijn we nog lang niet allemaal oud genoeg voor een of twee prikjes. Het oudste VGSE-lid is nu al tweemaal gevaccineerd, maar misschien komt dat ook omdat hij interim-voorzitter is van de evenementencommissie !
Het leeftijdsprofiel van de VGSE-ledengroep is weergegeven in onderstaand grafiekje.
Het is duidelijk dat een groot deel van de leden nog even geduld moet hebben. Voorlopig is er dus nog geen Einde-Covid-party en ook geen ALV. De penningmeester past ondertussen goed op de reserves want op positieve aanpassingen van het pensioen hoeven we voorlopig niet te rekenen.
Ik neem aan dat jullie nog wel wat tijd hadden om de uitzending " De Vuilnisman" van KRO/NCRV te volgen. Afgelopen zondag kwam Chemelot niet zo positief over in de reportage : directeur Radix gaf aan dat veel "opkomende stoffen" geloosd worden op de Maas, maar wel allemaal binnen de vergunningsvoorwaarden. Hoe gevaarlijk die "opkomende stoffen" zijn, dat weten we niet. De directeur van WML was niet enthousiast over de vervuiling van zijn "grondstof" ; het werd allemaal mooi begeleid met een langdurige opname van de Chemelot-afvoerpijp die uitmondt in de Maas : zo verzieken de Chemelotfabrieken het milieu. De waterzuiveringsinstallatie is al zeer oud en verwijdert lang niet alle verontreinigingen volgens de uitspraak : "wat je niet kent, kun je ook niet verwijderen" .
Wat we intussen wel weten via een publikatie in De Limburger : de bewoners van de omgeving van Chemelot voelen zich niet onveilig ( meerderheid van 68 % van de geenqueteerden ). De omwonenden denken dat alle hulpmiddelen aanwezig zijn om onveilige situaties te voorkomen en waar nodig te bestrijden. Alleen, men vindt wel dat er wat meer en beter gecommuniceerd moet worden. Het bovenstaande is natuurlijk geen nieuws voor ex-werknemers van SABIC. De overdracht van kennis en kunde van gepensioneerden naar de huidige werknemers is goed verlopen. Een punt kon altijd al beter......communicatie.
Tot slot,
Blijf gezond , haal de vaccinatie en kijk uit naar een nieuwe regering.
Namens het Bestuur
Bert Dané
Secretaris