Hombourgeois en Val Dieu
12 september 2019
Het regende pijpenstelen toen we richting Voeren in België reden en het zag er niet naar uit dat dat zou stoppen.

Maar ik kan door middel van dit verslag vertellen dat we ondanks die natte start wederom een fantastische dag hebben mogen beleven. Dus bij deze weer hulde aan het activiteitencomité.

We werden ontvangen met koffie en een lekker stuk vlaai in de gezellige Franse salon van het domein van de molen van Medael. Op het landgoed bevindt zich de activiteiten/logeeraccomedatie van Hombourgeois.
De heer Eussen senior vertoonde een film over de ambachtelijke manier van appel/perenstroop maken. Hij vertelde dat er gewerkt wordt met authentieke gereedschappen uit de vorige eeuw. Ze waren eigendom van een oom die de geheimen en de kneepjes van het vak doorgegeven had aan hem die het op zijn beurt weer doorgaf aan zijn zoon Ralf Eussen .
Laatstgenoemde was tijdens het vertonen van de film doende met het maken van stroop, later konden we een kijkje gaan nemen bij hem in de stroperij. We leerden dat het maken van de stroop begon met 700 kilo fruit waar uiteindelijk maar 70 kg stroop aan over bleef. We zagen dat het een enorm zwaar en intensief werk was.

Na een lekkere lunch gingen we met door tractoren getrokken huifkarren naar het klooster Val Dieu. 
We reden door het dorpje Aubel, langs een oude spoorbrug, langs grote landerijen afgewisseld met prachtige uitzichten.

In Val Dieu werden we opgewacht door twee gidsen die er duidelijk zin in hadden om ons heel veel te vertellen over de geschiedenis van het klooster.
Onder de blauwe letters vind je een link naar de wikipedia pagina van het klooster omdat ik het a. niet allemaal meer weet en b. het ook een te lang verhaal zou worden. Het is alleen jammer dat ik dus ook de humor en de geestdrift van de gidsen op deze manier niet kan overbrengen.

Na het bezoek aan het klooster en de kerk bezochten we de brouwerij.

Gids Emanuelle bezig met een deel van haar enthousiaste betoog.
Een paar sfeerbeelden van het klooster, de kloostergang, de kapittelzaal en de basiliek.
In het proeflokaal van de brouwerij kregen we twee lekkere biertjes te proeven, vergezeld door wat lekkere kaas.
De dames gidsen hadden zelfs nog enkele anekdotes, cq cabareteske voorstellingen voor ons in petto die onder hilariteit werden beloond met een applaus.

Onder een stralende zon kuierden we met de huifkarren door het prachtige landschap terug naar de molen van Medael waar we de dag afsloten met een gevarieerd en lekker eetbuffet.

Met tassen vol potjes met stroop ( speciale aanbieding voor de Sabic mensen) gingen we de grens over terug naar huis.
Het was een mooie dag!

Verslag: Elly Huskens
Share by: